Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Ecopolis (zondag)

ZO 29.09.2024 Wie luistert nog?

Hoewel de aarde ons allemaal aanbelangt, is het klimaat niet voor iedereen een prioriteit. In tijden van politieke verschuivingen wordt die kloof in de maatschappij ook heel zichtbaar. Staan we nog open voor elkaar of horen we enkel de luidste stemmen?

ZA 28.09.2024: Iemand moet het doen

Trefwoorden: #
CUBO
ecopolis
13:00 Prijsuitreiking schrijfwedstrijd KifKif

Oikois en Kifkif organiseerden een schrijfwedstrijd rond klimaatracisme. Racisme en de ecologische crisis hebben namelijk een gemeenschappelijke oorzaak: een (neo)koloniaal kapitalistisch systeem dat zowel mensen als de planeet uitbuit om winst te maken, of zoals Jamaicaans-Britse activiste Mikaela Loach schrijft: “Klimaatrechtvaardigheid laat ons zien dat het aanpakken van de klimaatcrisis ons ook allemaal kan bevrijden.” 

De Klimaatdichters buigen zich over de agenda. De Klimaatdichters is een beweging van Vlaamse en Nederlandse woordkunstenaars. Geïnspireerd door Poets for the Planet strijden ze met poëzie in al haar verschijningsvormen voor een klimaatvriendelijke wereld.

14:00 Interview Nicolas Lunabba (in het Engels)

De Zweedse schrijver en jongerenwerker Nicolas Lunabba debuteerde met Ben je verdrietig als ik doodga?, een hartverscheurende memoire over vriendschap en liefde tussen beschadigde mensen, en een aanklacht tegen de politiek die zo veel jongens aan hun lot overlaat. Sinds zijn explosieve debuut, een opiniemaker die van grote invloed is op het Zweedse publieke debat. Binnenkort komt zijn tweede boek uit.

Interviewer: Dirk Vandenberghe

15:00 Panelgesprek met Wytske Versteeg, Sarah Vanhee, Einat Tuchman & Nicolas Lunabba (in het Engels)

Wytske Versteeg schrijft romans en non-fictie. Haar meest recente boek is de roman Het Gouden Uur. Haar werk werd meermaals genomineerd en bekroond. Haar nieuwe boek Waar – over de kunst van het (niet) weten – komt uit op 17 september.

Sarah Vanhee is een internationaal gerenommeerd artieste, performer en auteur. Ze beweegt zich tussen de publieke ruimte en het institutionele kunstveld en staat bekend om het bedenken van steeds nieuwe, originele kunstvormen. Daarnaast is kunst voor haar een instrument om onderbelichte verhalen en niet-dominante stemmen op de voorgrond te brengen.

Einat Tuchman is een performer en choreograaf die in Brussel woont en werkt aan sociaal-artistieke concepten. Ze onderzoekt de complexe relatie tussen het zelf en de collectieve omgeving in relatie tot territorialiteit en eigendom.

Moderatie: Dirk Vandenberghe


Pay what you can (€5 / €10 / €15 / €20)
Aan jou om te bepalen of de onderstreepte suggestieprijs past binnen jouw huidige financiële situatie of eerder niet. Kan je een hogere ticketprijs betalen? Dan maak jij het mogelijk dat anderen minder betalen. Wil je liever een lager tarief? Dan ben je vrij dat te kiezen.

Speeldata

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda