Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Ecopolis (zaterdag)

ZA 28.09.2024: Iemand moet het doen
Tijdens deze editie zetten we bezorgdheid rond het klimaat om in engagement. Net nu is het tijd om te luisteren naar diverse stemmen, om rechtvaardige oplossingen te formuleren, om radicale keuzes te maken, om een betere toekomst te formuleren. Kortom, om in actie te schieten want hope needs action.

ZO 29.09.2024: Wie luistert nog?

Trefwoorden: #
CUBO
ecopolis
15:00 Keynotes door Amir Bachrouri, Sabrine Ingabire en Chris Keulemans

Drie schrijvers zetten de toon, elk vanuit hun eigen achtergrond.

Columnist Amir Bachrouri was van begin 2021 tot eind 2023 voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad. Vorig jaar verscheen zijn debuutroman Doe maar niet, over het vuur van de jeugd dat altijd weer wordt geblust.

Sabrine Ingabire is een Rwandees-Belgische journaliste, schrijfster en de hoofdredacteur van Lilith Magazine. Ook schrijft ze regelmatig columns over popcultuur voor Dipsaus Podcast. Hiervoor werkte Ingabire als redacteur en verslaggever bij NRC, als columniste bij De Morgen en MO* Magazine. 

Chris Keulemans is reizend schrijver, journalist, moderator en docent. In de jaren 90 was hij directeur van de Balie, centrum voor cultuur en politiek in Amsterdam. Van 2006 tot 2014 was hij oprichter en artistiek leider van de Tolhuistuin, een nieuw kunstencentrum in Amsterdam Noord.

Moderatie: Anushka Melkonian

16:15 De stem van de jongeren

Jongeren worden de hoop op de toekomst genoemd, maar wijzen ons op de erfenis van de vorige generatie(s). Vier kunstenaars leggen hun oor te luisteren bij de volgende generatie en schrijven samen de klimaatagenda. Samen presenteren ze de resultaten van de workshops.

Sanne Huysmans is naast bakker, boswachter en filosoof ook schrijver. In haar boeken staat het eenvoudige leven en dienstbaarheid centraal. Haar debuutroman Rafelen (2017) werd bekroond met de publieksprijs van de Confituur Boekhandels . Begin dit jaar verscheen Iemand moest het doen, een zacht portret van de bewoners van een gewone Vlaamse dorpsstraat die leren omgaan met veranderingen. In de secundaire school ‘t Vier organiseert ze een filosofisch-literaire workshop over verantwoordelijkheid, dienstbaarheid en de transitie naar een duurzame samenleving.

Tine van Aerschot volgde beeldende kunst en computergrafiek en ontwikkelde zich tot dramaturg, schrijver, scenograaf, theatermaker en multimedia-artiest. Ze werkte o.a. voor Meg Stuart / Damaged Goods. Ze is regelmatig te gast als resident bij kunstencentrum BUDA en was al twee keer te zien tijdens het NEXT festival. Samen met leerlingen van Conservatorium Kortrijk gaan ze aan de slag met artistieke pamfletten.

Jana De Kockere is theatermaker en wetenschapsfilosofe. Ze zoekt naar de waarheid over de waarheid, zowel in boeken als op de scène. Dit deed ze al bij Camping Sunset en aan de zijde van Julian Hetzel. Daarnaast is ze redactrice bij Rekto:Verso. 

Ga jij het gesprek aan? Alle sprekers, schrijvers, kunstenaars en jongeren die eerder deze dag al op ons podium te beluisteren waren, nodigen je uit om met hen in gesprek te gaan. Wat is er blijven hangen? Welke vragen of emoties spoken door je hoofd? 

Moderatie: Anushka Melkonian

18:30 Keynote Sander Heijne: Het is jouw schuld niet, maar je kan er wel iets aan doen

In klimaatdiscussies wordt de schuld maar al te snel in de schoenen van ‘de ander’ geschoven. De Nederlandse onderzoeksjournalist en historicus Sander Heijne kijkt verder dan de schuldvraag en gaat op zoek naar constructieve oplossingen. Hij laat zich daarbij beïnvloeden door alle statements van de dag en formuleert zijn conclusie.

20:15 The dreamer is the one listening to the dream –  Peter Aers

Lecture Performance
20:15 – 21:00
Engels gesproken, geen boventiteling

Wat zijn de verhalen die door de kieren van onze landschappen in onze dromen sijpelen? In deze lecture performance deelt kunstenaar, filosoof en boomverzorger Peter Aers een tweejarig onderzoek naar (nacht)dromen. Hij maakte in zijn onderzoek gebruik van Social Dreaming, een praktijk die in het Verenigd Koninkrijk is ontwikkeld door psycholoog Gordon Lawrence: een groep mensen deelt hun nachtdromen, waarna meer dromen worden opgeroepen door middel van associatie. Na het begeleiden van sessies op verschillende locaties en met verschillende groepen (zoals brandweermensen, slechtzienden etc) ontdekte Peter Aers dat de context en het landschap waarin we dromen delen van invloed is op welke dromen gedeeld worden. 

Een ander substantieel onderdeel van zijn onderzoek was het opzetten van The Premonitions Bureau waar mensen hun dromen delen, en meer bepaald nachtdromen die zich later manifesteren.   

Peaceful Solutions

De actie Peaceful Solutions geeft tegenwicht aan polarisatie en zoekt manieren om mensen opnieuw met elkaar te verbinden. Om 21:30 trekken de transdisciplinaire kunstenaar Lucia Palladino en Lieve Zusjes Stoere Broers  je mee op een poëtische activistische wandeling door de stad, het bos in. 


Pay what you can (€5 / €10 / €15 / €20)
Aan jou om te bepalen of de onderstreepte suggestieprijs past binnen jouw huidige financiële situatie of eerder niet. Kan je een hogere ticketprijs betalen? Dan maak jij het mogelijk dat anderen minder betalen. Wil je liever een lager tarief? Dan ben je vrij dat te kiezen.

Speeldata

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda